Een begrip in De Meern

Shell De Wetering is een familiebedrijf met een lange historie. De naam Schmieman is dan ook een begrip in De Meern.  In een directiekeet aan de Zandweg vestigde Jan Schmieman op 1 maart 1923 een bedrijf voor fiets- en motorreparaties en de verkoop van brandstoffen, toen nog in kannen van tien liter. Ook taxivervoer behoorde tot de bedrijfsactiviteiten. Vier jaar later verhuisde de zaak naar de hoek Rijksstraatweg/Meerndijk, waar Jan Schmieman zijn werkzaamheden voortzette in de stalhouderij van Cobus Huijgen. Tijdens de oorlog verstopte Schmieman zijn vervoermiddelen zorgvuldig; De Chevrolet stond bij Cobus, de Sparta motorfiets en Velocette vonden een plekje in de kerk.

Foto Shell De Wetering in 1962

Zoon Cees Schmieman komt in 1948, op zijn 21e , ook in het bedrijf dat toen naar een nieuwe locatie op de Zandweg verhuisden. Met twee brandstofpompen was Schmieman klaar om het snel toenemend gemotoriseerd verkeer te bedienen.  Aan de Castellumlaan werd vervolgens in april 1962 een groter tankstation gebouwd en een nieuw bedrijf gestart, waarin verkoop en reparaties van auto’s en motoren de hoofdmoot vormden. Na verloop van tijd specialiseerde Cees Schmieman zich in het automerk Opel en werd ook dealer van dit merk.

De Wetering

Rond 1988 benaderde de toenmalige gemeente Vleuten – De Meern de heer Schmieman met de boodschap dat het bedrijf uit de dorpskern moest verdwijnen. Datzelfde lot was het Avia tankstation bij de bloemenveiling beschoren. Bedrijventerrein De Wetering werd aangewezen als brandstofverkooppunt voor Leidsche Rijn en toen Avia niet toehapte, kwam Schmieman in beeld. Inmiddels was het garagebedrijf verhuurd, maar het tankstation had Cees Schmieman in die tijd, we schrijven dan 1999, nog in eigen beheer. In tegenstelling tot veel andere Shell tankstations zijn de Meernse pompen altijd in particuliere handen gebleven. Jongste dochter Sonja werd gevraagd samen met haar man de zaak voort te zetten, met in het achterhoofd de geweldige uitdaging van het bouwen van een nieuw tankstation aan de Wetering, dat uiteindelijk in 2006 een aanvang nam.

Beste Shell tankstation van Nederland

Exact 45 jaar na de verhuizing naar de Castellumlaan werd het splinternieuwe Shell station geopend. Een zeer succesvolle stap; in 2008 was deze locatie het beste Shell tankstation van Nederland en Noord/West Europa, en ook in 2009 verdienden zij wederom de prijs voor het beste Nederlandse station. In dat jaar ging het station definitief over in de handen van Sonja Schmieman, en werd ook de ultramoderne wasstraat met stofzuigerplein geopend. Eerder dan gepland, omdat de animo voor autowassen in Leidsche Rijn zeer groot bleek; in de meeste wijken mag de auto immers niet voor de deur worden gewassen. Veel klanten hebben inmiddels dan ook de weg gevonden naar de nieuwe locatie voor een volle tank of een schitterend schone auto.

Wij zijn nog druk bezig met het verzamelen van historische feiten over het hele verhaal achter Shell De Wetering. Als u nog iets weet, of u bent in het bezit van oude foto’s, dan horen wij graag van u. U kunt via ons contactformulier uw reactie achterlaten.